Objave, označene z ‘sončni zahod’

Boštjan

Fotošuting prejšnji teden. Po dolgem času.

Prve zimske radosti

Nič teksta, samo nekaj slik … (a se s tem kontriram?)

Tole je posnela sestra - Petra


Škrlatni vulkanski sončni zahodi ali “Vulcanic Sunset”

Te dni, ko je toliko govora o nenadnem izbruhu vulkana na Islandiji, je nekaj prahu prineslo tudi v naše kraje. Na splošno sila neprijetna zadeva, ker je celotna Evropa paralizirana, saj so večinoma vsi zračni prostori nad Evropo zaprti. Kljub temu pa lahko ta vulkanski pepel prinese kakšno zanimivo stvar.

Govorim o značilnem vulkanskem sončnem zahodu, ki se zgodi, kadar je dovolj vulkanskega materiala v zgornjih plasteh atmosfere. Ta spektakularen dogodek sem doživel že nekajkrat, nazadnje na MART-u 2009. Pojav nastane, ko se sončeva svetloba, ko prepotuje vso dolgo pot skozi atmosfero, ker pri zahodu Sonca pride v naše ozračje pod majhnim kotom (zaradi česar preživi le globoko rdeči del spektra), odbije od majnih vulkanskih delcev visoko v atmosferi. Na takšnih višinah je zrak že zelo redek in zato ob navadnih zahodih tega pojava ni. Če pa imamo vulkanski pepel visoko v atmosferi, se ta zdeča svetloba odbije in v komcinaciji z modro svetlobo neba, ki je posledica sipanja, dobimo škrlatne oz. vijolične sončne zahode.

Zadnji so bili pri nas konec poletja 2009, posledica izbruha vulkana Sarychev Peak na Kamčatki. Še pol leta po izbruhu je Javor Kac posnel spodnjo sliko na MART-u 2009:

Vulkanski sončni zahod, foto: Javor Kac

Tudi jaz sem takrat posnel nekaj slik, vendar so mi trenutno zaradi težav z operacijskim sistemom nedostopne.

Včeraj sem bil zvečer na Bohorju, od koder imam lep razgled na zahod,  vendar so oblaki na zahodu pokvarili predstavo. Zabasali so namreč atmosfero nekje do 10km, tako da svetloba zahajajočega sonca ni mogla skozi. Vsekakor pa bodite pozorni v naslednjih dneh in tednih zvečer na barvite sončne zahode, ki nam ne uidejo, če bo jasno.