Objave, označene z ‘šola’

Kaj bo novega v 2012 – potovanje v Avstralijo, astronomija, faks

Ker prihajajo novi prispevki nekako v razmaku enega meseca, morda izgleda, da moje življenje ni kaj prida pestro. No, na srečo je situacija obratna. Opažam, da v Ljubljani nikoli ne pišem bloga, raje si doma vzamem čas, v svoji sobi, kjer se počutim bolj doma. Začnimo pri začetku 2012 – novo leto sem s prijatelji in Manco pričakal v Ljubljani. Že pred in po tem pa so se začele resne priprave za potovanje, za katerega že odštevam dni …

Avstralija 2012

To bo letošnji vrhunec, kar se potovanj tiče. Vsaj zaenkrat vse kaže tako. Z Manco 6. februarja letiva z Benetk proti rdeči celini, kjer bova 8. februarja po njihovi zgodnji uri pristala v mestu Brisbane. Glavne stvari že imava popedenane, podrobnosti pa si bova zmišljevala sproti. Kam bova šla, kje bova spala, kaj bova jeda. Veva le, da najprej kreneva proti severu, vse do otokov Whitsundays, potem pa se verjetno v enem mahu vrneva do Sydneya, kjer bova tudi vrnila najet avto. Nato bova nekaj dni v Sydneyu, nakaj dni v Melbournu (od enega do drugega mesta bova spet letela). In to je to, nazaj letiva 29. februarja. Če bo čas in volja, bom sproti pisal blog, sicer pa bom vsekakor nadoknadil, ko prideva nazaj.

No ja, verjetno ne bom imel časa čisto takoj, saj bom moral za faks napisati seminar in pripraviti predstavitev, ki je planirana za 20. marec. To bo v bistvu moja dimplomska naloga, za prvo stopnjo študija na FMF. Temo bom pa predelal kar v Avstraliji, in sicer sem si izbral predstavitev projekta RAVE, ki poteka na Anglo-Avstralskem observatoriju blizu mesta Coonabarabran (400 km iz Sydneya). Združeno prijetno s koristnim, poleg tega pa topshit observatorij in tehnika, ki jo bom lahko videl in spoznal s prve roke.

Astronomija

Včeraj sem bil spet na ravnem logu, sedaj lahko pokažem že 2 fotografiji, ki sem ju posnel z novo montažo. Že konec prejšnjega leta sem posnel astrofotografijo Orionovega pasu, včeraj pa sem s širokokotnim objektivom ulovil zimsko Rimsko cesto pri Koči na Bohorju. Za več podatkov se pa potrudi in klikni na sliko:

Takole zgleda zimska Rimska cesta, ko tone proti obzorju

Nov element v meniju – Delo

Ne, ne delam reklame za slovenski časopis, pač pa sem se odločil, da moram nekako na enem mestu zbrati poročila, domače naloge in podobne PDFje, ki ležijo na disku. In kje bi bilo to laže storiti kot na spletni strani, da imam do teh vsebin vedno dostop in da se lahko vsem povprek vedno pohvalim 😀

Ni komentarjev | Objavljeno v ostalo | Povezava

Spet brez prispevka

Mesec Januar se mi je spet izmuznil, ne da bi kaj objavil. To se je do sedaj zgodilo le enkrat lani, odkar blogam.

Sicer pa tale objava ne bo nič boljša 😛 Razlog tiči predvsem v tem, da sem se v januarju res potrudil in sedaj uživam sadove preteklega dela, ko počasi asistenti objavljajo rezultate kolokvijev in izpitov 🙂

Ni komentarjev | Objavljeno v ostalo | Povezava

Še par izpitov …

…  pa bo!

Turistični vodič po La Palmi

Ni komentarjev | Objavljeno v ostalo | Povezava

Dan brisače

oz. The Towel Day, ki izhaja iz Štoparskega vodnika po Galaksiji. Takole to izgleda na FMF:

Bor

Peter

Studying Physics

Looks kind of that …

Komentarjev: 3 | Objavljeno v ostalo | Povezava

New level of educating and IC5070

This month I have started studying physics in Ljubjana. I really enjoyed this first week, the courses are great and interesting, schoolmates are OK, we have a lot of fun with my friends from MART I am living with. In fact my studying program is astrophysics, but the first year there is no real difference between astrophysics and physics, more interesting courses follow next years.

Because I am in Ljubljana most of the time now, I have decided to take my telescope with me, so I will be able to go to some pretty dark places near Vrhnika at the night, capturing the sky. I haven’t shown the picture I have made about two weeks ago of Pelican nebula, so I am attaching it now to this post. I really like it, it is made from my backyard, but turned to be pretty good, despite of light pollution, because I used the light pollution filter. The long exposition adds more details in faint parts as well (total exposition of 4.2h):

Pelican nebula (IC 5070) in Cygnus @ 50x5min, ISO800, RAW

Pelican nebula (IC 5070) in Cygnus @ 50x5min, ISO800, RAW

Enjoy! I hope that there will be some clear night, as moon is leaving the night sky this week 🙂