Objave, označene z ‘komet’

Še en McNaught, še ena vrteča se

Tako, še dve spravim na net, zdaj pa spat, po takem tednu … xP

McNaught

Klik za večjo verzijo ...

Startrails

Klik za večjo verzijo ...

Par galaksij v Lovskih psih, komet drugič

Še ena uspela slika tega tedna. Ponovno me je zagrabla astrofotografska mrzlica, tako da komaj čakam, da odpišem izpit (astronomije 🙂 ) in potem spet slikat. Če bo jasno.

V nedeljo in torek, ko sem čakal na vzhod kometa, sem slikal galaksiji NGC 4631 in NGC 4657 v ozvezdju Lovskih psov. Vse je po dolgem času spet delovalo kot je treba, nova mast je očitno res pripomogla k izboljšanju sledenja. Prvo noč sem posnel 13 x po 5min, drugo pa še 12x, kar skupaj znese 2h in 5 min ekspozicije (ni slabo). Dobri pogoji in temnejše nebo kot v dolini vsekakor pripomorejo, da so skupne ekspozicije lahko veliko krajše, da dobim manj šuma in veliko detajlov, prav tako vidim da je pomembno, da slikam na travi, doma pa mi segret asfalt še ponoči povzroča migotanje oz. slab “seeing”. Dobro, da ne bom preveč dolgovezil 😀 :

ngc4631_4657

Klikni na sliko za podatke in večjo verzijo ...

Proti jutru pa je spet prilezel na nebo tisti slastni del, torej komet. Tokrat sem imel s sabo 10×50 daljnogled, tako da sem ga najprej vizualno opazoval, ko sem s teleskopom še slikal galaksiji. Ko je bil še prenizko, sem kar imel probleme, kateri od tistih zvezdic bi lahko bil, kasneje pa ni bilo več dvoma. Kometov rep sem komajda zasledil, s prostimi očmi pa bi lahko rekel, da sem ga bolj haluciniral kot videl. Bo potrebno še počakati par dni, da se še malo “ojača”:

c2009_r1_mcnaught_9_6_10

Klikni na sliko za podatke in večjo verzijo ...

Zanimivo je, da se je struktura repa v dveh dneh kar konkretno spremenila. Vsekakor bo še deležen moje pozornosti!

Komet C/2009 R1 – McNaught

Končno spet astronomska objava!

Kot kaže, se je poletje le začelo. In to je idealna priložnost, da spet mojo “mašrinerijo” postavim pod zvezde. Včeraj sem se navljkub pomanjkanju časa (izpitno obdobje) odpravil za dobre tri ure na Ravni Log. Zadnja fotografija v galeriji je bila posneta 5. marca, torej je bil že res skrajni čas.

In tako sem vso opremo spravil v avto in nekaj prej 23h prispel na lokacijo. Malo vetra me ni odgnalo, tako da sem kar se da hitro postavil opremo in okoli pol polnoči že začel fotografirati dve galaksiji v Berenikinih kodrih. To je trajalo kvejčemu kako uro, saj se je postopno veter tako okrepil, da mi je začelo konkretno tresti teleskop. In okrog 1h sem moral tako prekiniti s fotografiranjem galaksij (nekaj slik je uspelo), se je pa kratka junijska noč v tem času že prevesila v drugo polovico, tako da bi moja glavna tarča večera – komet C/2009 R1 McNaught – moral kmalu priti na jutranje nebo. Doma sem si zapisal trenutne koordinate in usmeril teleskop na SV in čakal, da je počasi prilezel izza obzorja. Čudovit pogled. Kar nekaj časa sem ga spremljal, kako je lezel navzgor in postajal navidezno čedalje svetlejši. Res je prava bomba! Tako svetlega kometa nismo imeli že kar nekaj časa, poleg tega sem lansko leto zgrešil Lulina, ki je bil prav tako viden s prostim očesom.

Na koncu sem spet v fokuser vtaknil fotoaparat in napalil še 5 fotografij po minuto in pol. Komet je res hiter, kar je vidno iz posnetka, koliko se je v času slabih osmih minut premaknil med zvezdami. Še kakšne tri tedne časa imamo na severni polobli, da ga občudujemo in fotografiramo, potem pa nam pobegne na jug.

c/2009 r1 mcnaught