Objave, označene z ‘astrofotografija’

Moja fotografija v Astronomie Magazine

Včeraj me je po prihodu domov iz Ljubljane čakala na mizi francoska astronomska revija Astronomie Magazine. Pred mesecem so me kontaktirali, če lahko objavijo v novemberski številki mojo fotografijo galaksije NGC 247. In tako se je ta lepotica znašla v francoski reviji 🙂

Kaj bo novega v 2012 – potovanje v Avstralijo, astronomija, faks

Ker prihajajo novi prispevki nekako v razmaku enega meseca, morda izgleda, da moje življenje ni kaj prida pestro. No, na srečo je situacija obratna. Opažam, da v Ljubljani nikoli ne pišem bloga, raje si doma vzamem čas, v svoji sobi, kjer se počutim bolj doma. Začnimo pri začetku 2012 – novo leto sem s prijatelji in Manco pričakal v Ljubljani. Že pred in po tem pa so se začele resne priprave za potovanje, za katerega že odštevam dni …

Avstralija 2012

To bo letošnji vrhunec, kar se potovanj tiče. Vsaj zaenkrat vse kaže tako. Z Manco 6. februarja letiva z Benetk proti rdeči celini, kjer bova 8. februarja po njihovi zgodnji uri pristala v mestu Brisbane. Glavne stvari že imava popedenane, podrobnosti pa si bova zmišljevala sproti. Kam bova šla, kje bova spala, kaj bova jeda. Veva le, da najprej kreneva proti severu, vse do otokov Whitsundays, potem pa se verjetno v enem mahu vrneva do Sydneya, kjer bova tudi vrnila najet avto. Nato bova nekaj dni v Sydneyu, nakaj dni v Melbournu (od enega do drugega mesta bova spet letela). In to je to, nazaj letiva 29. februarja. Če bo čas in volja, bom sproti pisal blog, sicer pa bom vsekakor nadoknadil, ko prideva nazaj.

No ja, verjetno ne bom imel časa čisto takoj, saj bom moral za faks napisati seminar in pripraviti predstavitev, ki je planirana za 20. marec. To bo v bistvu moja dimplomska naloga, za prvo stopnjo študija na FMF. Temo bom pa predelal kar v Avstraliji, in sicer sem si izbral predstavitev projekta RAVE, ki poteka na Anglo-Avstralskem observatoriju blizu mesta Coonabarabran (400 km iz Sydneya). Združeno prijetno s koristnim, poleg tega pa topshit observatorij in tehnika, ki jo bom lahko videl in spoznal s prve roke.

Astronomija

Včeraj sem bil spet na ravnem logu, sedaj lahko pokažem že 2 fotografiji, ki sem ju posnel z novo montažo. Že konec prejšnjega leta sem posnel astrofotografijo Orionovega pasu, včeraj pa sem s širokokotnim objektivom ulovil zimsko Rimsko cesto pri Koči na Bohorju. Za več podatkov se pa potrudi in klikni na sliko:

Takole zgleda zimska Rimska cesta, ko tone proti obzorju

Današnji mrk naše Lune

Precej na hitro in površno, to priznam. Je pa vsekakor moral bit eden boljših, če bi opazoval na pravi lokaciji s pravo opremo. Iz Ljubljane sem se mučil s teleobjektivom, še stojala nimam trenutno tu, tako da izmed velikega števila neuspelih posnetkov na koncu izvlečeš … eno samo sliko:

lunin mrk

La Palma Teaser

Sej ne da mam 3000+ fotografij in da bo trajalo najmanj en teden, da vse skupaj spravim v red. Do takrat se zadovoljite s tem:

Klifi na SZ otoka

Airglow

Še en McNaught, še ena vrteča se

Tako, še dve spravim na net, zdaj pa spat, po takem tednu … xP

McNaught

Klik za večjo verzijo ...

Startrails

Klik za večjo verzijo ...

Par galaksij v Lovskih psih, komet drugič

Še ena uspela slika tega tedna. Ponovno me je zagrabla astrofotografska mrzlica, tako da komaj čakam, da odpišem izpit (astronomije 🙂 ) in potem spet slikat. Če bo jasno.

V nedeljo in torek, ko sem čakal na vzhod kometa, sem slikal galaksiji NGC 4631 in NGC 4657 v ozvezdju Lovskih psov. Vse je po dolgem času spet delovalo kot je treba, nova mast je očitno res pripomogla k izboljšanju sledenja. Prvo noč sem posnel 13 x po 5min, drugo pa še 12x, kar skupaj znese 2h in 5 min ekspozicije (ni slabo). Dobri pogoji in temnejše nebo kot v dolini vsekakor pripomorejo, da so skupne ekspozicije lahko veliko krajše, da dobim manj šuma in veliko detajlov, prav tako vidim da je pomembno, da slikam na travi, doma pa mi segret asfalt še ponoči povzroča migotanje oz. slab “seeing”. Dobro, da ne bom preveč dolgovezil 😀 :

ngc4631_4657

Klikni na sliko za podatke in večjo verzijo ...

Proti jutru pa je spet prilezel na nebo tisti slastni del, torej komet. Tokrat sem imel s sabo 10×50 daljnogled, tako da sem ga najprej vizualno opazoval, ko sem s teleskopom še slikal galaksiji. Ko je bil še prenizko, sem kar imel probleme, kateri od tistih zvezdic bi lahko bil, kasneje pa ni bilo več dvoma. Kometov rep sem komajda zasledil, s prostimi očmi pa bi lahko rekel, da sem ga bolj haluciniral kot videl. Bo potrebno še počakati par dni, da se še malo “ojača”:

c2009_r1_mcnaught_9_6_10

Klikni na sliko za podatke in večjo verzijo ...

Zanimivo je, da se je struktura repa v dveh dneh kar konkretno spremenila. Vsekakor bo še deležen moje pozornosti!

Sledi zvezd ali ‘startrails’

V nedeljo ponoči, ko sem slikal dve galaksiji v ozvezdju Lovskih psov in čakal na komet, sem vmes še postavil drugi fotoaparat na stativ in ga usmeril na zahod, ter pustil, da mi je našklocal 135 slik, ki sem jih potem združil v eno. Kar prijetna slika je prišla ven …

startrails

135 slik po 30s pri 18mm f/3.5 ISO 1600 (klikni za večjo verzijo na galeriji)

Škoda, da sem postavil fotoaparat prenizko in da je trava spodaj zamegljena, ker je malo pihalo. Drugič ga moram dati višje.