Evo, že n-to potovanje okoli letos – melikes! Tokrat smo se s sošolcema Filipom in Andrejem, ter njunim sošolcem iz srednje šole Markom odpravili na backpacking po Bosni.

V Zagrebu prestopamo na drug vlak, kratka pavza ob pivu

Povratne karte za vlak so nas prišle 38 €. Zelo poštena cena, se pa voziš celi ljubi dan ali ne tako ljubo noč.

Ob 6h prispeli v Zenico, na karti iščemo center mesta in ćevabdžinico za zajtrk

Zenica rano u jutru - oneznažen zrak, smeće, pohabljeni potepuški psi ... i nas četvorica

Center Zenice zjutraj nekaj pred 7h

Zjutraj smo čakali, da se je ob 7h odprla prva ćevabdžinica v centru mesta, da smo se lahko najedli – velika porcija čevapčičev! Ker smo na vlaku nabrali samo kaki 2 uri spanca, smo se potem spravili v nek mini park, da bi malo zalegnili, pa nas je po 5 min ležanja pregnal policaj: “Kakvo spavanje? Nema tu spavanja! Tamo imate hotel!”. Tako da smo kar se da hitro spakirali in se usedli na bus do Travnika (do koder smo vsi lahko spet spali kakšno uro na busu). Iz Travnika nimam nobene slike, se mi ni dalo ves čas fotoaparata ven vleč iz nahrbtnika.

Pozno popoldne prilutali nazaj do avtobusne in se usedli na bus za Busovačo, kjer živi Filipova teta Ankica.

Pri teti Ankici - odličen sprejem, večerja z rakijo in prenočevanje

Naslednje jutro smo se spet usedli na avtobus, dalje do Fojnice, kjer smo si najprej naredili zalogo za v hribe, potem pa nas je Salih pobral s svojim roverjem, ter nas tresaje odpeljal na 1636 metrov nad morjem ležeče Prokoško jezero, kjer smo preživeli naslednjih 5 dni.

Prokoško jezero - naš dom za 5 dni

Salihova makina

Salih, Marko, Andrej, Filip, jaz

Koče, menda jih je okoli 400

Smerokazi za obdajajoče planine

Prvi dan smo se malo razgledali okoli jezera

Krave in ovce - tega je kar precej tam gori

Nabrali smo nekaj jurčkov, ki smo jih spekli zraven govejih zrezkov - jaz čistim gobe

Seveda mi ni dalo miru, da ne bi že kar takoj prvi večer odšel na bližnji hrib, saj je lokacija obljubljala temno nebo brez ali z zelo malo svetlobnega oneznaženja. Tako smo se ob sončnem zahodu povzpeli še kakšnih 200 m višje na odprt vrh, kjer smo nekako do polnoči občudovali temno nebo (SQM meritev 21.50 – 21.70). Na V je bilo opaziti Sarajevo z okolico, na S Zenico in bližnja mesta, ostali deli neba pa so bili brez vidnih sledi svetlobnega nesnaženja. Do vasi namreč še ni potegnjena električna napeljava in upam si trditi da v radiju 15 km okoli ni nobene luči. Odlično!

Na vrhu, kakšnih 10 min po sončnem zahodu

Čakajoč temo smo zmazali 11 kilsko lubenico - zmaga!

Rimska cesta proti jugu - čisto na vrhu je ozvezje Laboda

Z Andrejem sva imela poleg 50 mm binokularja, tako da smo lahko opazovali tudi deep-sky objekte. Za arhiv nekaj beležk: M33 lepo vidna s posrednim gledanjem s prostim očesom, na meji z direktnim gledanjem, NGC 6992 v 10×50 zelo lepo vidna, NGC 6960 na meji. M13 v Herkulu zelo očiten objekt s prostimi očmi. Zelo očitne H-a meglice in kopice v južni Rimski cesti, tako s prostimi očmi kot z binotom: M16, M17, M20, M22, M24, M4. M101 zelo očiten objekt z binotom, prav tako lepo vidna M51. V NGC 7000 lepo razpoznavna struktura in oblika Severne Amerike. Rimska cesta od Laboda do Škorpijona močno strukturirana z veliko prašnimi filamenti, mnogimi nevidnimi pri nas. Temna temna lisa med Labodom in Kefejem. Čudovito!

Naslednji dan nam je vzpon na Ločiko (2107 mnv) vzel približno 2 uri

Jezero v dolini

Naslednji dan smo si privoščili počitek in kopanje v jezeru.

Petje ob jezeru - Marko je s sabo imel kitaro

Je že petek, spet se odločimo za pohodno turo, vendar se v resnici nobenemu več ne da + Andrej ima težave z žulji, tako da osvojimo le nek nižji vrh, ostanek dneva pa prebijemo na neki manjši jasi.

Momci

Teden hitro mine in v soboto ob 10h se že spet pozibavamo v Salihovem terencu proti dolini. Ko čakamo na avtobus nam lokalac ponudi prevoz v “Taxiju” do Sarajeva za 20 EUR. Vzamemo, tako da smo v Sarajevu precej bolj zgodaj kot sicer. Najdemo tudi hostel za 7,5 EUR na noč z zajtrkom 😀

Sarajevo, Baščaršija

Ćevabdžinica Željo

Naše prenočišče. Proti večeru se je kar napolnilo ...

Včeraj ob 11h sedemo na vlak in 12 ur pozneje pridem domov. Huh, dobra avantura!