Objave, označene z ‘astronomija’

Komet PanSTARRS

Danes nam je uspelo prvič opazovat tega lepotca z Malega Rakitovca.

Dokaz: http://astro.primozcigler.net/gallery/image/390/panstarrs

Res je čudovit komet, lahko se primerja z McNaught-tom leta 2007 – čeprav se mu po svetlosti niti od daleč ne približa. Naslednje dni bo opazovanje vedno enostavnejše, okoli 19.30 glejte proti zahodu, dobro je imeti odprto lokacijo do obzorja. Pa vam ne uide, dobro pa ga je poiskati najprej z daljnogledom.

panstarrs-2013-03-19_01

Astronomski del bloga spet nazaj

Hkrati z novico, da sem prodal vso svojo astronomsko opremo, sem se v komentarju tudi izdal, da verjetno to še ni povsem konec moje astrofotografske poti. In včeraj je tako iz Teleskop-Service prispela nova montaža, ki nosi ime Astro Track – skupaj z novim stojalom. Vse skupaj izgleda zelo lično in kar je najbolj pomembno – prenosno. Teleskopa ne bom več imel, saj ga ne potrebujem. Na fotografiranje čaka še veliko objektov, ki jih bom pokrival sedaj s širokim poljem. Večinoma po ostalih delih sveta, in ne več v Sloveniji.

Fotoaparat na novi montaži za sledenje - Astro Track

Fotoaparat na novi montaži za sledenje - Astro Track

fotoaparat in asto tarck

Fotoaparat in Asto Tarck

Včeraj sem se odločil za hiter test na Ravnem logu. Noč je bila precej obupna, ampak sem že navajen (SQM je pokazal 21.05). Postopek za postavitev je sedaj res kratek – za potrebe širokokotne fotografije potrebujem cca 5 minut. Ker sem imel probleme z oblaki, sem na hitro šklocnil nekaj slik, med 10 in 70 mm:

Zimska rimska cesta, 10 mm

Zimska rimska cesta, 10 mm

Ozvezdje Andromede

Ozvezdje Andromede, ISO 800, 5 min

To je to, kar sem hotel. Vse skupaj bom z lahkoto nesel s seboj po svetu, kar je bil cilj. In povrhu tega še dobro deluje, ne potrebujem težkega akumulatorja … 🙂

1 komentar | Objavljeno v astronomija | Povezava

Jasnina na Ravnem Logu

Z Manco sva izkoristila meglo v dolini, ter pobegnila za pol ure v temo na Ravni Log. Tudi dokaz, da s prodajo še ni konec astonomije in astrofotografije. Par objektov z daljnogledom, SQM meritev (21.33), nekaj škljocev in nazaj domov na toplo 🙂

Današnji mrk naše Lune

Precej na hitro in površno, to priznam. Je pa vsekakor moral bit eden boljših, če bi opazoval na pravi lokaciji s pravo opremo. Iz Ljubljane sem se mučil s teleobjektivom, še stojala nimam trenutno tu, tako da izmed velikega števila neuspelih posnetkov na koncu izvlečeš … eno samo sliko:

lunin mrk

La Palma Teaser

Sej ne da mam 3000+ fotografij in da bo trajalo najmanj en teden, da vse skupaj spravim v red. Do takrat se zadovoljite s tem:

Klifi na SZ otoka

Airglow

Še en McNaught, še ena vrteča se

Tako, še dve spravim na net, zdaj pa spat, po takem tednu … xP

McNaught

Klik za večjo verzijo ...

Startrails

Klik za večjo verzijo ...

Par galaksij v Lovskih psih, komet drugič

Še ena uspela slika tega tedna. Ponovno me je zagrabla astrofotografska mrzlica, tako da komaj čakam, da odpišem izpit (astronomije 🙂 ) in potem spet slikat. Če bo jasno.

V nedeljo in torek, ko sem čakal na vzhod kometa, sem slikal galaksiji NGC 4631 in NGC 4657 v ozvezdju Lovskih psov. Vse je po dolgem času spet delovalo kot je treba, nova mast je očitno res pripomogla k izboljšanju sledenja. Prvo noč sem posnel 13 x po 5min, drugo pa še 12x, kar skupaj znese 2h in 5 min ekspozicije (ni slabo). Dobri pogoji in temnejše nebo kot v dolini vsekakor pripomorejo, da so skupne ekspozicije lahko veliko krajše, da dobim manj šuma in veliko detajlov, prav tako vidim da je pomembno, da slikam na travi, doma pa mi segret asfalt še ponoči povzroča migotanje oz. slab “seeing”. Dobro, da ne bom preveč dolgovezil 😀 :

ngc4631_4657

Klikni na sliko za podatke in večjo verzijo ...

Proti jutru pa je spet prilezel na nebo tisti slastni del, torej komet. Tokrat sem imel s sabo 10×50 daljnogled, tako da sem ga najprej vizualno opazoval, ko sem s teleskopom še slikal galaksiji. Ko je bil še prenizko, sem kar imel probleme, kateri od tistih zvezdic bi lahko bil, kasneje pa ni bilo več dvoma. Kometov rep sem komajda zasledil, s prostimi očmi pa bi lahko rekel, da sem ga bolj haluciniral kot videl. Bo potrebno še počakati par dni, da se še malo “ojača”:

c2009_r1_mcnaught_9_6_10

Klikni na sliko za podatke in večjo verzijo ...

Zanimivo je, da se je struktura repa v dveh dneh kar konkretno spremenila. Vsekakor bo še deležen moje pozornosti!