S teleskopom

Sem Primož Cigler, študent fizike v Ljubljani. Za nekatere bo to dovolj, če pa te zanima več, beri dalje …

Rodil sem se 11. maja 1990 v Slovenj Gradcu (torej lahko izračunaš koliko sem star). Od otroštva me je zanimala fotografija in zvezde. Spominjam se mojega zgodnjega otroštva, ko sva z očetom opazovala luno z 10×50 daljnogledom (s katerim še danes veliko opazujem). Bilo je spektakularno. Nekje na koncu osnovne šole me je zagrabila želja, da bi prodrl globlje v vesolje. In tako sem kupil moj prvi teleskop leta 2004 in začel spoznavati skrivnosti in lepote vesolja. Kakšno leto prej so mi starši kupili analogni Canon SLR in kmalu sem po brskanju na spletu ugotovil, da lahko moja dva hobija združim. In takrat se je vse skupaj začelo.

Leta 2005 sem kupil mojo zdajšnjo montažo (Vixen GP-DX) in 2006 moj primarni teleskop za fotografiranje (Orion Optics Europa 200mm f/4.5). Večina objektov globokega neba (deep-sky) na tej strani je posneta s to opremo, le nekaj je posnetih s teleobjektivom Canon 70-200L.

Ko sem se začel ukvarjati z astrofotografijo, sem želel to tudi pokazati na spletu in takrat sem se spoznal z osnovami izdelave spletnih strani. Eden od mojih prvih poskusov strani je še vedno na voljo tukaj. Ker sem len, sem vedno iskal rešitve kako poenostaviti delo in prihraniti čas. In tako sem se leta 2006 srečal s programskim jezikom PHP in izdelal mojo prvo avtomatizirano spletno galerijo. Takrat sem tudi ugotovil, da lahko z delom in novim znanjem zaslužim nekaj denarja, tako da sem začel spletne strani izdelovati tudi za podjetja. Še vedno me izdelava spletnih strani, prav tako oblikovanje kot programiranje, veseli, zato je možno, da bo to moja služba po študiju. Trenutno študiram astronomsko smer fizike na FMF, Univerza v Ljubljani.

Če vas zanima kaj več, me vedno lahko kontaktirate. Vedno rad slišim kritike na moje delo, da lahko izboljšam bodisi fotografije, vsebino ali stran samo. Zainteresiran sem tudi za razvoj internetnih aplikacij in izdelavo spletnih strani 😉

Slikanje deep-sky na Ravnem Logu, Bohor, z meteorjem v ozadju