S kratkim jutranjim obiskom lokalne tržnice v Ubudu, sva v nedeljo zapustila Bali. Hitri čoln iz Sanurja nas je v dobre pol ure pripeljal na manjši otok ob Baliju – Nuso Penido. Takoj, ko sva stopila na pomol, sva rekla, zdaj sva pa res na morju. 😉 Vroč zrak, pripekajoče sonce, vonj po morju. Na pomolu naju pričaka fant z napisom “Primož Cigler” – najin Airbnb gostitelj. Vzame moj veliki ruzak, pokaže na sosednji skuter in vpraša Primoža: “Can you ride, Sir?”. Primoža najprej malo zmede, kako naj na skuterju pelje mene in še svoj veliki ruzak, ampak na koncu se peljemo po dva+ruzak na enem skuterju proti najini namestitvi. 🙂

 

Del tržnice v Ubudu je kar na glavni cesti skozi mesto.

Del tržnice v Ubudu je kar na glavni cesti skozi mesto.

En izmed razlogov za obisk Nuse Penide je bil potapljanje z mantami, zato sva takoj odšla do potapljaškega centra, da se dogovorimo za podrobnosti. V centru spoznava Francoza, ki je skupaj z Angležem in Indonezijcem pred pol leta na otoku odprl svoj potapljaški center. Njegovo govorjenje se kar ne neha, ampak spoznava, da svoj posel jemlje zelo resno in da bodo potopi z njim zagotovo varni ter da se s tako dobro opremo verjetno še nisva potapljala. Prav tako mi ponudi učno uro za potapljanje na večjih globinah (da se bova s Primožem lahko tudi kasneje potapljala skupaj) in v okviru potopa sem naslednji dan naredila specialnost za potapljanje do globine 30 m. Pred mrakom še na hitro skočiva v morje, kjer naju že preseneti čudovit koralni greben in polno pisanih ribic. Odlična lokalna večerja in spanje do prve jutranje (nočne?) petelinje budnice. 😉

Naslednje jutro začnemo zares. Najprej ura teorije zame, nato pa dva čudovita potopa v bližnjem zalivu. Že takoj na začetku smo videli morskega psa, ki se je skrival pod previsom skale, majhne in ogromne ribe, pisane korale, rakce, polžke, kačo, želvo, … Mant na tej lokaciji žal ne, zato se prijaviva na potop še za naslednji dan.

Testiranje morebitne dušikove narkoze na globini 30 m.

Testiranje morebitne dušikove narkoze na globini 30 m.

C03DD7FE-C0E2-4B16-B0AC-384FB55362DE

Anemon fish

Popoldan se odpraviva do Broken beach in Angel’s Billabong, kjer jaz skoraj izgubim živce zaradi 45 minutne vožnje po grozni luknjasti cesti. :p Ampak Primož s skuterjem zmore vse. 🙂 Iznad klifov se zazreva v morje in pod sabo zagledava MANTE! Trenutek slabosti zame, ko se zavem, da krožijo pod kupom smeti in najbrž vase filtrirajo plastične odpadke. 🙁 Prav tako me zelo razžalostijo vse plastenke in ostali plastični odpadki, ki, na sicer čudoviti naravni znamenitosti, ležijo vse naokoli.

Žalosten pogled na manti.

Žalosten pogled na manti.

Broken beach - jama, ki je izgubila streho in nastal je naravni most.

Broken beach – jama, ki je izgubila streho in nastal je naravni most.

Smeti med kaktusi...

Smeti med kaktusi…

Danes opraviva še dva potopa. Tokrat se nas nabere več potapljačev in s hitrim čolnom se peljemo do malo bolj oddaljenega Manta Point-a. Tukaj naj bi se mante pogosto zadrževale, saj je to področje za njih ‘čistilna postaja’. Po več ur krožijo naokoli in majhim ribicam pustijo, da iz njih očistijo ‘nesnago’. Več naj povejo slike.

Najboljša potapljaška oprema na otoku ;)

Najboljša potapljaška oprema na otoku ;)

Najboljša malica med potopi, zavita v bananine liste!

Najboljša malica med potopi, zavita v bananine liste!

DCIM100GOPROGOPR2604.JPG

Veličastna manta

Veličastna manta

Blue-spotted stingray

Blue-spotted stingray

921D824C-2B1A-4D05-A4E6-06DBCDBEA7AE

D130DDCD-C185-4CB9-AE22-D1732988C121