Napogosteje zastavljena vprasanja, ki jih dobim glede mojega remote dela s Karpathosa.

 • Kje tocno je Karpathos in zakaj ta otok?
  V Grciji, “desno in malo gor” od Krete.
  Razlogov, zakaj sem izbral ta otok, je kar nekaj. Je najbolj prepihan Grski otok, kar lepo pase k mojemu najljubsemu hobiju – windsurfanju. Ze lani sem bil tu dvakrat in spoznal kar nekaj ljudi. Dobra atmosfera, noc in dan. Precej enostavno je sem priti z avtom (lahko sem si pripeljal lastno windsurf opremo, opremo za delo in se ogromno ostale krame za 2 meseca potepanja).
 • Kako dolgo bos na Karpathosu?
  Na otoku Karpathos 6 tednov, v Grciji se dobra 2 tedna dlje (zadnjih 14 dni bo res dopust, na Lefkadi – Vassiliki).
 • Kje si zaposlen?
  V lastnem podjetju.
 • Remote working? Digital nomad? Kaj je to?
  Prevedeno: delo na daljavo. Ker pri ProteusThemes ekipa deluje neodvisno od lokacije (vprasajte se ostale sodelavce, ce je to res), je naceloma vseeno, od kod kdo dela. Dokler je vse narejeno, kar se dogovorimo, me naceloma niti ne zanima(1) od kod kdo dela, najpomembnejse je, da se vsak zaveda svojih nalog in jih tudi zrealizira. Se odlicno razumemo in zato nam to zelo dobro funkcionira!
  Digital Nomad je nacin zivljenja – ljudje, ki potujejo po svetu in krati delajo, da si pokrijejo stroske potovanja (in po navadi vec kot samo to). Najbolj popularne destinacije so v jugovzhodni Aziji (zaradi nizkih stroskov zivljenja), pa tudi v EU. Nekateri so na poti leta. Jaz nisem tak ekstrem.
 • Katera orodja uporabljate v podjetju za koordinacijo dela?
  Bom samo nastel, pa lahko potem v komentarjih vprasas, ce te zanima kaj bolj specificno:
  – Slack
  – Trello
  – Google for Business (gmail, docs, calendar)
  – Git + BitBucket + Issue manager
  – Dropbox
 • Kaj sploh delas?
  Sem programer in solastnik online biznisa. Izdelujemo visokokvalitetne teme(2) za WordPress. Nekaj slajdov na to temo.
 • Delas normalen delavnik?
  Nimam enoznacnega odgovora. Ker je dobro, da delam skupaj z ekipo, se trudim da delam znotraj normalnih delovnih ur(3). Ceprav iskreno povedano sedaj naredim v povprecju kvalitetnih 5-6 delovnih ur na dan. Ker na otoku ni neke bistvene razlike med dnevi (ljudje so tu vecinoma na dopustu), so vikendi tu vsteti. Ce pa dobro pihne, pa me kdaj tudi sredi dneva zmanjka in letim na vodo 😀
 • Ce delas manj kot 8 ur na dan, to ni fer do ostalih zaposlenih!
  Bili so meseci, ko sem delal povprecno vec kot 10 ur na dan, tudi vse vikende, ko je bil biznis se v povojih. Ko sem zaposlil sedanje sodelavce, sem vecino svojega delovnega casa namenil onboardingu le-teh in delal nadure (ali popoldne doma), da sem naredil se preostale redne zadeve. Ne pocutim se krivega, ce sedaj kaksen mesec uzivam na sadovih preteklega dela. Menim, da imamo vsi v podjetju dobre in relativno enake delavne pogoje, ker vedno pri pravilih izhajam iz tega, da se sam postavim v vlogo zaposlenega in se vprasam, ce bi zelel sam delati v drugem podjetju pod takimi pogoji. Ista pravila veljajo za vse, tudi zame.
 • [vprasal Nejc K. na FB] Jaz imam vprašanje glede tretje opombe. (Delovne ure so pri nas fleksibilne, ampak v mejah 9.00-15.00, razen ce ni dogovorjeno drugace.) To imate urejeno v smislu, da je od 9h-15h verjetno dobro biti online oziroma vsaj dosegljiv če te kdo potrebuje? Ker si pisal, da ni važno kdaj kdo dela, samo da se stvari prav čas naredijo… Sam sicer nimam veliko izkušenj s takim delom, nekaj projektov pa sem fural tako in z vsakim mi je takšno delo bolj všeč, predvsem ko se zorganiziraš. No in jaz sem ponavadi, kadar sem vedel, da bom zvečer doma, delal od 8h-12h/13h in potem še uro ali dve zvečer. – tak urnik dela se mi zdi za mlade starše idealen! Opazil sem tudi, da sem cca 4 ure lahko super produktiven, potem pa padem… In sem si raje razdelil tako. Torej bi nekdo z mojim urnikom pri vas funkcioniral, ali bi ga (vi, ali katero drugo podjetje) probal spravit na svoj urnik dela?
  Tako je, med 9h in 15h je dobro biti online. Trenutno nam to vsem odgovarja in zato tudi taksno pravilo. Seveda pa bi brez problema delal nekdo tudi s tvojim opisanim urnikom. Zjutraj bi torej bolj predebatirali zadeve, zvecer bi ti imel svoj non-distraction working time, kar se meni slisi celo boljse(!). Te popolnoma razumem, da ti je boljse razdelit delavnik v 2 dela in te ne bi poskusil spravit v nase termine (jasno, to pride v postev po par mesecih dela, po onboarding-u). V bistvu bi 2 uri owerlapa na dan bili povsem dovolj po izkusnjah. Malo vec je tu pri nas boljse, ko gre za support in se vcasih tickete prepise na developerja in nazaj na support agentko, kadar sodelavka ne more resit sama.
 • Kako izgleda tvoj delovni prostor na Karpathosu?
  Enostavno, ampak zadostuje vsem mojim potrebam:
  IMG_9293
  – MacBook pro
  – 24″ LCD
  – mehanicna tipkovnica 😍
 • Kako si lahko motiviran za delo, ce si pa sel na dopust?
  Prvic, nisem sel na dopust. Samo prestavil sem si pisarno na drugo lokacijo za nekaj casa. Ce se znas mindset-at, potem ni tezav.
  Drugic, veliko naredim ce se dobro pocutim. Ker se tu ogromno ukvarjam s sportom (windsurfing, plavanje, stretching) se fizicno prav fantasticno pocutim. Na tak nacin dobim potrebno energijo za (mentalno) delo, saj med sportom odmislim ostale tezave. Hkrati pa je otok tako lep, da je tudi boost za kreativnost!
 • [vprasal Luka K. na FB] Koliko več denarja dejansko porabiš, v primerjavi z življenjem doma? Nekaj je verjetno stanovanje, ki ga je treba najeti in nekaj pot ki jo moraš opravit in je odvisna od tega kam se pač odpraviš.. Verjetno si v 2 mesecih še vedno malo v turističnem vzdušju in denar, enako kot če greš za 14dni na tipično hrvaško morje, kar leti na vse strani?
  Tocno na to ne bi znal odgovoriti. Sigurno da gre vec denarja, ampak niti priblizno ne toliko, kot ce gres na Hrvasko na dopust. Hrana tu je boljsa in cenejsa (jem vecinoma kar zunaj, razen zajtrki). Apartmaji so cenejsi (za apt. za 2 osebi, malo boljsi standard in premium lokacija ob obali placujem 40 eur/dan).
  Razen hrane pa niti kaj drugega ne placujem. Nekaj je se dizel, ki sem ga tu 2x moral tankat po 1,3 €/liter.
 • Zakaj pri pisanju ne uporabljas sumnikov?
  Ker pisem na US layout tipkovnici in sem se je popolnoma navadil. Optimizacija dela, US layout je precej boljsi za programiranje.
 • Se ti zdi, da imas dream-job?
  Ja 😀

Opombe

(1) To ni cisto res, v resnici vsak vedno ve od kod kdo dela, ker smo majhna ekipa.
(2) WordPress tema = template, skin. Lahko si predstavljas kot predlogo za PowerPoint, le ga pri PowerPoint prezentaciji izberes temo za svoje slajde, tu pa izberes temo za svojo spletno stran.
(3) Delovne ure so pri nas fleksibilne, ampak v mejah 9.00-15.00, razen ce ni dogovorjeno drugace.

Ce sem kaj pozabil, pa so tu se vedno komentarji! 😉

p.s.: Bi te zanimalo delo pri nas [WP, PHP in/ali advanced frontend – sass, grunt, backbone, meteor ipd.]? Cez kaksen mesec (tj. oktobra) bom verjetno spet siril ekipo, poslji CV na tale mail.